Anmeldelser

10. september 2024

FRANS BAK: Softer than you know

Det smukkeste match på jazzhimlen

Udgivelsesformat

CD/digital

Udgivelsesdato

03.05.24

Label

Storyville

Genre

Jazz

Skrevet af Allthat.dk


AF OLE BISBJERG 

Pianisten, arrangøren og saxofonisten Frans Bak er uden tvivl en af Danmarks mest produktive og alsidige komponister.  Hans produktion rækker over 30 år og omfatter bl.a. musik til en lang række film og tv-serier som Forbrydelsen og dokumentarfilmen Ernst og Lyset, der var nomineret til en Oscar. Frans Bak har også mange udgivelser under eget navn og han bevæger sig smidigt mellem genrerne jazz, pop og klassisk. I 1984 udgav han f.eks. en klassisk symfoni.  Softer than you know er hans første produktion i samarbejde med sangerinden Sinne Eeg.

Når jeg lytter til albummet, så slår det mig, hvor utrolig dygtig Frans Bak er til at skrive melodier. De fleste af sangene på albummet har nemlig et originalt musikalsk hook eller musikalsk karakter, der betyder, at man husker sangen i lang tid efterfølgende. Sangene er stort set alle i langsomme tempi, og det betyder, at Sinne Eegs varme smukke vokal også får tid og plads til at folde sig helt ud. Der er dog enkelte sange, som skiller sig ud. Titelnummeret er f.eks. en meget smuk ballade, hvor den amerikanske guitarist Peter Sprague også får tid til at vise, hvor dygtig han er.

Der er flere gode sange i valsetakt på albummet, men singlen ’Lonely Waltz’ står klart som den flotteste. Endelig er nummeret ’Out of the Blue’ svært at komme uden om, og for mig har sangen klart evergreen potentiale og Peter Sprague lægger igen den helt rigtige guitarlyd på.

Frans Bak høres gennemgående på elklaver og bandet bag Bak og Sinne Eeg giver en topprofessionel backing. Sangen ’Stay with Me’ har lidt mere kant og en blues/soul karakter og her har Frederik Lundin på tenorsax en superflot solo.  Albummets engelske tekster af Helle Hansen kredser alle om hverdagslivets små og store udfordringer omkring kærlighed, nærhed og venskab.

På Spotify er Softer than you know beskrevet som ’cosy jazz’, hvilket måske ikke er helt ved siden af. Jeg vil beskrive musikken som indtagende smuk lyttejazz, som de fleste vil holde af og blive indfanget af. Samarbejdet mellem Bak og Eeg er et dejligt match på jazzhimlen. Hvis jeg skulle ønske mig noget, så er det lidt mere variation og lidt mere kant i musikken og det er jeg sikker på, at Frans Bak og Sinne Eeg også kan. Anbefales.

Frans Bak (p), Sinne Eeg (voc, g), Frederik Lundin (s), Peter Sprague (g), Thomas Vang (b), Emil de Waal (d, perc), August Wanngren (voc)

Flere Anmeldelser

Foto: Hreinn Gudlaugsson

EMIL DE WAAL: ‘Fire øjne’

Intime samtaler i øjenhøjde

The Raveonettes: Sing

Mellem drømme og drøm i Raveonettes understrøm

Anna Scharling: ‘Langdistanceløber’

Så dejligt, at du er tilbage, Anna

Sam Braysher: That’s Him: the music of Kurt Weill

Flade Fortolkninger

Nick Cave & the Bad Seeds – ‘Wild God’

Fra dommedag til genopstandelse med Nick Cave

Fuld af kærlighed (originalt soundtrack)

Når musikkens billeder rammer hjertet

Kontakt

Adresse

Gothersgade 107,
1123 Copenhagen K
Denmark

Tel +45 21 95 20 12
Mail madskornum@allthat.dk
CVR 21488895

Kommer snart

Denne feature er under opbygning