Anmeldelser

8. juni 2024

DAN LOOMIS: Revolutions

Revolutionær jazz

Udgivelsesformat

CD/digital

Udgivelsesdato

03.05.24

Label

ADHYÃROPA RECORDS

Genre

Jazz

Skrevet af Allthat.dk

af Peter Danstrup

Dan Loomis, kontrabassist, komponist og tekstforfatter, finder inspiration i dilemmaer og problemstillinger – det være sig bibelske eller politiske – og skriver sin musik herudfra. Denne slags dogmearbejde kan virke meget befordrende, og han viser, at han med udgangspunkt i panamerikanske revolutioner – altså ikke den (nord)amerikanske i 1770’erne, men dem i Haiti og Sydamerika –  får skabt et koncept og en række kompositioner, som med det samme påkalder sig interesse.

Vi kender til jazzmusik med politiske overtoner, ovenikøbet fra bassister: Charlie Hadens Liberation Music Orchestra, Charles Mingus’ ‘Fables of Faubus’ og – mere aktuelt – trompetisten Wadada Leo Smiths udgivelser.

Hvor Mingus og Max Roach spiller på retfærdig harme og oprør, er Loomis’ koncept mere æstetisk. Her er den revolutionære knytnæve ikke så direkte; han har konsekvent delt musikken op i en ‘spoken word’-afdeling efterfulgt af mere fabulerende, illustrerende instrumentalstykker. Det direkte tekstlige budskab formidler han således i korte musikalske mellemspil. Og selv om Loomis gerne tager afsæt i latinamerikansk musik, er det først og fremmest nutidig, improvisationsbaseret jazz, der er det overordnede musikalske udgangspunkt.

Hans eget basspil fylder meget med en fin og luftig akustisk klang og ubesværet instrumentbeherskelse. Klarinet og guitar farver musikken, hvorimod den haitianske tanbou-tromme ikke rigtigt træder i karakter, heller ikke når den får mere plads i triosammenhæng.

Taïna Ligonde løser den svære udfordring med at formidle de underbyggende tekster uden at have den belærende pegefinger fremme. Som den polsk-amerikanske filmproducer Samuel Goldwyn udtalte lakonisk/ironisk i Hollywoods velmagtsdage:  “If you’ve got a message, send a telegram”. Dan Loomis har faktisk et budskab, griber det anderledes an og formidler det overbevisende i en kunstnerisk sammenhæng.

AF PETER DANSTRUP

DAN LOOMIS (B), TAÏNA LIGONDE (V). OWEN BRODER (CL), SEBASTIAN NOELLE (G), JEFF MILES (G), RODRIGO RECCABARREN (D), CHESS SMITH (TANBOU)

Flere Anmeldelser

Jesper Hertz: Shizuka

Potentiale i nyt dansk-japansk samarbejde

Falderebet: Solen står op

Falderebet er vokset, men pænheden lurer

Jon Gordon: 7th Ave South

Musik der svæver æstetisk

Jonas Johansen: ADVENTURE TRIO

Effektive strukturer

Christian-Holm Svendsen: Totem

Swing og sublimt samspil rundt om totempælen

Dicte: Let’s Escape

Dicte skyder hul i hele verden med ærlig rock

Kontakt

Adresse

Gothersgade 107,
1123 Copenhagen K
Denmark

Tel +45 21 95 20 12
Mail madskornum@allthat.dk
CVR 21488895

Kommer snart

Denne feature er under opbygning