Anmeldelser

23. juni 2024

Dicte: Let’s Escape

Dicte skyder hul i hele verden med ærlig rock

Udgivelsesformat

LP/CD/Digital

Udgivelsesdato

31.05.24

Label

Stunt Records

Genre

Rock

Skrevet af Allthat.dk

af Erik Jensen

Hendes mor er død og manden forduftet – altså i en sang. Med andre ord var det hårde odds for Dicte (Westergaard Madsen) at gå i gang med sit album nummer ti i eget (for)navn. Så meget desto mere imponerende er det, at Let’s Escape imponerer blandt de bedste udspil i karrieren, båret af ærlige, personlige sange, der ovenikøbet taler et klart sprog med noget så vist nok gammeldags som rock.

”I wanna shoot a hole in the world”, erkender Dicte da også i albummets tredje nummer, der netop er en medrivende rocksang, drevet frem af en insisterende guitar. Reaktionen på sorg, uforløst kærlighed og alverdens andre kriser er for den modne version af Dicte at stå ved sig selv og byde verden trods med en personlig og af og til fanden-i-voldsk musikalsk attitude.

Det klæder sangerinden og komponisten Dicte, som aldrig har været bange for at følge nye veje og forsøge et eksperiment eller tre undervejs. Denne gang lyder det virkelig som om hun har fundet sin egen stil i musikkens og sindets vildnis med stort overskud og sammenhæng. Den bønfaldende ’Bring Back My Man’, ’On My Behalf’ og sangen til den afdøde mor, ‘The Song For You’ står alle stærkt i al deres inderlighed.

Når man er blevet 57 år siger man tingene, som man oplever og føler dem. Således også, når det handler om en mor, det var svært at nå helt ind til selv om begge ifølge sangen havde de bedste intentioner. Vi er nok mange, der kan genkende den nedslående oplevelse af at blive set på som en ’gone wrong tattoo’ af en forælder. ”Love comes in many shapes”, som Dicte konstaterer med en smertefuld viden om, at kærlighed også kan være hård.

Erfaringer og smerte, der også har sat sig på stemmebåndene, der ikke desto mindre virker stærkere end nogensinde før. Dicte synger med fin diktion og overbevisning som en rutineret “soulmama” med meget på hjerte og midlerne til at fortælle det, og det giver mange fine vokale præstationer at glæde sig over.

Midt i livet kan man næsten ikke undgå lysten til at kaste det hele op i luften, købe et ’Mobile Home’ og sige ’Let’s Escape’ til kæreste og familie og bare blive et ’Starchild’, som albummets meget smukke, følte ballade hedder og er: et inderligt ønske om at følge drømmene uanset hvor umulige, de er og hvad der skal til for at føre dem ud i verden.

Selv har Dicte ført en vision fra halvfjerdsernes stærke musik ud i livet. Det er trods alt den hun selv er vokset op på og hun vækker den til live med en stålsathed og elegance, som virkelig klæder musikken og hende selv.

DICTE WESTERGAARD MADSEN (voc, g, perc), KASPER RASMUSSEN (g, b, d, perc), Jesper Elnegaard (d), MADS REINHOLD (g), MIKA VANDBORG (g, e-bow), KASPER TRANBERG (tp), MADS HYHNE (tb), CHRISTOFFER MØLLER (backing voc, key) m.fl.

Flere Anmeldelser

Jesper Hertz: Shizuka

Potentiale i nyt dansk-japansk samarbejde

Falderebet: Solen står op

Falderebet er vokset, men pænheden lurer

Jon Gordon: 7th Ave South

Musik der svæver æstetisk

Jonas Johansen: ADVENTURE TRIO

Effektive strukturer

Christian-Holm Svendsen: Totem

Swing og sublimt samspil rundt om totempælen

Sonic Saliva: Sonic Saliva

Masser af original sjæl i en lækker omgang med simrende retro-soul

Kontakt

Adresse

Gothersgade 107,
1123 Copenhagen K
Denmark

Tel +45 21 95 20 12
Mail madskornum@allthat.dk
CVR 21488895

Kommer snart

Denne feature er under opbygning