Nyheder

25. juli 2024

Jazzdage i Nykøbing/Rørvig

Programmet favner både nysgerrighed og tradition

Foto: Gorm Valentin

Skrevet af Allthat.dk

Af Birger Thøgersen

Den klassiske kammermusik foldede sig ud på sin egen årlige festival. Rocken bragede løs på sin, mens jazzen ikke gjorde større væsen af sig på scenerne i Odsherred. En indlysende mangel mente Knud Skriver og det i en sådan grad, at han tog initiativ til foreningen Nykøbing/Rørvig Jazz Festival.

Det er snart ti år siden, den blev stiftet, og dens formål ligger i navnet. Antallet af medlemmer er begrænset. De er blot to, nemlig den ulønnede kasserer Erik Pedersen og den lige så ulønnede formand Knud Skriver. Han er ildsjælen, der udstikker den kunstneriske linje, booker musikere og i praksis sikrer, at rammerne for koncerterne er optimale.

Festivalen – den niende i rækken – er i år henlagt til 31. juli og 1. august. På plakaten står saxofonisterne Amanda Sedgwick og Jesper Thilo med en trio, pianisten Martin Lutz Sekstet med blandt andre saxofonisten Jan Harbeck, børnejazz med Nana Schwartzlose, Sisters of Jazz med Pernille Bevort på sax og Lis Wessberg på basun. Caroline U. Frølund sidder ved klaveret, trommeslager er Benita Haastrup og bassist Ida Hvid, der også er med hos Thilo og Sedgwick.

Siden tager saxofonisten Hans Ulrik Quartet over, mens ansvaret for afslutningsfesten på Kræmmerpladsen ved Rørvig Kro er placeret hos Roger Berg’s Big Band med Roger Sisters. Den opgave har trommeslageren og orkesterlederen de senere år løst, så alle hænder blev klappet varme, og Knud Skriver havde ingen betænkninger ved at hyre ham endnu engang.

At big bandet overhovedet kan stille op, skyldes en donation fra en privat sponsor, der i øvrigt foretrækker at være anonym.

Knud Skriver fortæller:

Vi præsenterer ikke traditionel jazz og heller ikke det avancerede. Vi koncentrerer os om mainstream og bebop, men sætter også fokus på den yngre generation af musikere. Vi har eksempelvis i år  bedt Hans Ulrik om at sammensætte og være mentor for et band med nogle af de unge navne. Med sig har han derfor pianisten Zier Romme, bassisten Mathias Petri og trommeslageren Cornelia Nilsson.

Cornelia Nilsson – Foto: Gorm Valentin

På baggrund af den aktuelle diskussion har vi også haft fokus på repræsentationen af kvindelige musikere og forsøgt at rette op på den skæve fordeling. Det blev til, at 31 procent af musikerne i år er kvinder.

Vi hører jævnligt fra folk, at de ikke bryder sig om jazz. De kan ikke forstå musikken, siger de.  Når de så alligevel har bevæget sig ind til en koncert og hørt f.eks. Jan Harbeck, er reaktionen en helt anden. Så er det bare så fedt, og Harbeck bliver udnævnt til en af landets bedste musikere.
Jan Harbeck – Foto: Gorm Valentin

En festival i balance

Koncerterne er med en enkelt afstikker til Anneberg Kulturpark fordelt mellem Knud Skrivers hjemby Rørvig og Nykøbing.

Knud Skriver: – Folk bør vænne sig til, at kunst og kvalitet ikke er gratis, og når vi ikke tager entre, skyldes det bl.a. et praktisk problem. De fleste koncerter afvikles udendørs, og her kan det være svært at kontrollere, hvem der har betalt og hvem ikke. Samtidig vil vi gerne tiltrække så mange mennesker som muligt.

Plastikkortet skal dog luftes, hvis man første august vil til frokostselskab med Sisters of Jazz i den kommunale kulturinstitution Pakhuset i Nykøbing. Efter fælles aftale sørger Knud Skriver for musikken, mens billetsalget er Pakhusets. Det lægger tillige sal og personale til og er undervejs også mod betaling leveringsdygtig i drikkevarer og ‘jazzfrikadeller’. Det hedder de.

Sisters of Jazz

Knud Skriver: – Alt, hvad vi får i støtte fra sponsorer, går til festivalen. Foreningen blev oprettet med cvr-nummer og det hele for at vise, at den er seriøs og ikke til for at tjene penge. Vi er i kontakt med en række velvillige fonde og lokale forretningsfolk, og med et budget på 180.000 kroner har vi ikke økonomiske problemer.  Og jazzmusikerne får som minimum tariffen, der er sat af musikerforbundet. Selvfølgelig gør de det. Alt for tit bliver de underbetalt.

Knud Skriver valgte i begyndelsen af i år at pakke sit erhvervsliv i it-branchen sammen for at blive pensionist på fuld tid. Måske kommer det til at gå ud over trommesættet. På den gode måde. Som trommeslager kalder han sig selv amatør, men han er ikke mere amatør, end at man blandt hans musikalske makkere finder etablerede navne som saxofonisten Jens Søndergaard, pianisten Ole Matthiessen, bassisten Niels Wilhelm Knudsen og saxofonisten Niels Oldin.

Efter sommerversionen skal festivalledelsen, det er stadig Erik Pedersen og Knud Skriver, i gang med vinterudgaven, der indtager de tre sidste dage af året. En af koncerterne finder traditionen tro sted i Rørvig Kirke, hvor bænkerækkerne proppes med folk, der ikke er kommet for at få et Guds ord, men musik med på vejen. Den blev i fjor leveret at sangeren Cathrine Legard, saxofonisten Claus Waidtløw, pianisten Jacob Christoffersen og bassisten Jesper Thorn.

Seneste Nyheder

Live | På vej

Kvalitetstung Moorjazz Festival

’Programmet siger det hele – jazz skal være for alle’

Festival | Live

Dagbog fra Tønder Festival 2024 – del 2

To generationer på festival

Festival | Live

Dagbog fra Tønder Festival 2024 – del 1 af 2   

To generationer på festival

Hørt! | Live

Stærke kvindestemmer på Tønder

Rickie Lee Jones kunne stadig levere varen med bid og stemme i behold

Kontakt

Adresse

Gothersgade 107,
1123 Copenhagen K
Denmark

Tel +45 21 95 20 12
Mail madskornum@allthat.dk
CVR 21488895

Kommer snart

Denne feature er under opbygning