Nyheder

29. april 2024

SPOT på rejsen fra jeg til vi

Martin Høybye vil flytte noget radikalt med sin sangskrivning på nyt album

Pressebilled (fotos John Lauritzen)

Skrevet af Mads Kornum

Alt imens SPOT festivalen afvikles i susende fart fredag og lørdag i den kommende weekend på de mange scener rundt om i Århus centrum, så kan man også få sig en anden, og ganske anderledes musikalsk oplevelse i Maritza-salen hos Gyngen i Århus C på fredag den 3. maj 2024 fra kl. 15.

Her afholder Martin Høybye nemlig pladereception, og giver forinden fortællekoncert og foredrag kl. 16.

Og der skulle være nok at berette om. For Høybye har været vidt omkring i forbindelse med sit aktuelle projekt, der har resulteret i albummet Songs in the Key of Collaboration, der udkommer selvsamme dag via Songcrafter Music.  

Martin Høybye er nemlig ikke ‘bare sanger og sangskriver, med hele syv albumudgivelser bag sig. Senest The Hourglass Sessions fra 2019. Han har også en ph.d. i sangskrivningsprocesser, og to bogudgivelser med som ballast.

Siden 2018 har han lavet kunstnerisk forskning, med udgangspunkt i oplevelser omkring klima- og biodiversitetskriserne.

I løbet af de 5 års forskning har han skrevet 35 sange i samarbejde med folk, der lever med den slags udfordringer – fra Cape Town til Danmark. 10 af sangene udkommer nu på Songs in the Key of Collaboration.

De første sange blev skrevet i Cape Town i 2019 og 2020, hvor han skrev sange med folk, der gik igennem den historisk omfattende Day Zero-vandkrise.

“På grund af en alvorlig vandkrise i Cape Town satte jeg mig for at udforske sangskrivning som en reaktion på menneskeskabt miljøpåvirkning. Målet var både at undersøge, hvordan sangskrivning kan kaste lys over levet erfaring, og så ville jeg udvikle en metode til at gøre sangskrivning tilgængelig for andre, så vi kunne dele deres historier i sange”, fortæller Martin Høybye.

De næste sange blev skrevet i Danmark i 2020 og 2021, hvor han skrev sange med folk, om deres forskellige oplevelser under Covid-19 pandemien.

Projektet indbragte ham en ph.dk i 2023

Nu fem år senere, kan han se tilbage på et væld af møder i et projekt, der indbragte ham en ph.d. fra Aarhus Universitet i 2023, og som grundlæggende var inspireret af antropcæne øjeblikke. Antropocæn betyder, at mennesket har fået global geologisk indflydelse. Et antropocænt øjeblik er så erfaringen, vi gør os, når vi indser, at nutiden eller fremtiden vil være fundamentalt anderledes, end vi havde håbet eller forestillet os, på grund af udslagene af klima- og biodiversitetskriserne.

“Det er forbundne kriser, der vil blive ved at påvirke planeten i kommende generationer. Tørke, oversvømmelser, havniveaustigninger, voldsomt vejr – og deraf følgende ændringer af vores kendte omgivelser vil påvirke os. Vi kommer til at sørge over tabet af visse dyr og planter, tabet af natur, stabilitet og genkendelighed. Nogle vil opleve en følelse, som filosof Glenn Albrecht har beskrevet som solastalgi – når vi har hjemve, men stadig er derhjemme”, forklarer Martin Høybye.

Sangskrivningen beskæftiger sig med den slags spørgsmål og er samtidig et slags modsvar til det, han kalder ”den totale overvældelse” af det antropocæne.

De mange forskellige sangskrivere, der har været med i projektet kommer vidt forskellige steder fra; Sydafrika, Danmark, DR Congo, Zimbabwe, Somalia, Ghana, England og Sverige.

Genremæssigt bevæger Høybye sig ubesværet fra folk/singer-songwriter til groovy soul/blues og country af americana-skuffen, men pladen, der er produceret af Dennis Ahlgren (Tina Dickow, Kom Vi Løber m.fl) byder også på polyrytmik og indflydelse fra Sydafrikansk sangskrivning.

På tekstsiden mærkes både alvoren, og nysgerrigheden. Der er noget på spil hos Høybye, også i de par sange, som han har skrevet på egen hånd. F.eks. ’Dream of the Anthropocene’.

I sangen spørges: ‘How do we connect, when everything is broken?’ Det spørgsmål afslører noget af den personlige drivkraft, der lå bag sangskriverens beslutning om at række ud til andre for at samskabe i en krisetid. Og på den fortsatte rejse “fra jeg til vi” er meget mere under opsejling:

“Med et team af kunstnere og praktikere arbejder jeg nu for at udbrede denne tilgang. At inspirere andre til at dele deres praksis, dele deres kunstform. En sang er kun en dråbe i et stort hav, men jeg tror på ringe, der spredes. På at dele sig selv, sin erfaring og viden. Det lyder måske radikalt, men jeg mener, at det er mere radikalt at lade stå til og passe sit eget,” siger han afslutningsvis.

Og det kan der altså spørges nærmere ind til på fredag, når der er dækket op til foredrag og fortællekoncert i Århus.

Seneste Nyheder

Live | På vej

Scoop på Aarhus Jazz Festival

FREDRIK LUNDIN OVERDRIVE genopstår!

Nyt

Karen Mukupa modtager livslang hædersydelse

KUNSTFONDEN har udvalgt fem nye kunstnere til ordningen

Nyheder

David Sanborn er død 78 år gammel

Hans altsax lød næsten overalt  

Nyt

Snorre Kirk har stor succes i USA

For tredje uge i træk er han nummer 1 på anerkendt Airplay Chart

Kontakt

Adresse

Gothersgade 107,
1123 Copenhagen K
Denmark

Tel +45 21 95 20 12
Mail madskornum@allthat.dk
CVR 21488895

Kommer snart

Denne feature er under opbygning