Nyt

20. juni 2024

BRAMFRI FESTIVAL på Langeland

Ny gratis festival har fokus på bæredygtighed og klimabevidsthed

Esben Just - Foto af Sven Levandowsky

Skrevet af Mads Kornum

Er du til musik og kultur er Sydfyn og Langeland, så er det måske i det område du skal lægge planer for din sommer.

Svendborg er i en forvejen en af de kommuner i landet, der tilbyder flest kulturarrangementer målt pr indbygger året rundt, samtidig med at er der godt 30 festivaler om året i Svendborg og Det Sydfynske Øhav.

Byen har lige haft en vellykket Svendborg Jazzfestival, og i løbet af sommeren er der så blandt andet arrangementer som Hansted Live og Olympen Live, ligesom der er de små charmerende ø-festivaler Skarø og Avernax.

Kører du over Svendborgsundbroen til Tåsinge og Langeland stopper kulturtilbuddene ikke. Langeland er i den grad igen kommet på festivallandkortet efter at den populære Langelands Festival blev afviklet for sidste gang i 2022.

I år kan man således opleve både Ø-festival Langeland, der nok afholdes på Rue Mark, men ikke er tænkt som en afløser af det gamle familie festival koncept fra Langelandsfestivalen, men mere vil være et slags modent og musikalsk nysgerrigt ø-svar på en festival som Musik i Lejet.  I sensommeren er der så to dage med NÆR festival, som foreningen De Vildeste Fugle med Michael Falch i spidsen står bag.  

Så der nok at vælge imellem, og nu kommer der mere. For på Langeland bliver teltdugen slået op onsdag den 24. juli, når der år inviteres til gratis musikfestival i Rudkøbing, dagen før at Ø-Festivalen går i gang.  

Hvis man elsker musik, poesi, fællessang, dybe samtaler, bæredygtighed, klima og lokale råvarer, så er der ret god chance for, at man også vil elske Bramfri Festival, der havde sit første år i 2023.

I Rudkøbing hylder de Langelands stolte søn – den anerkendte fysiker og kemiker HC Ørsted, som blev verdenskendt for opdagelsen af elektromagnetisme. HC Ørsted tilføjede også 2500 ord til det danske sprog. Et af de ord var ‘Bramfri’ – og som en hyldest til den mest berømte langelænder nogensinde, er festivalen derfor opkaldt Bramfri Festival.

Gæsterne får bæredygtighed ind med skeer

På Bramfri Festivalen er det et bæredygtighedsprincip om at benytte sig af så mange lokale ressourcer som muligt, hvor alt mad og drikke er 100% bæredygtigt. Ved ankomst får gæsterne tildelt en ske af metal, som de kan benytte, når de spiser på festivalpladsen. For at finde et alternativ til engangs-skeen har den almennyttige forening ‘Bogby Langeland’ doneret alle deres metalskeer til arrangementet. Café Haven fra Skovsgård Gods har derfor måtte udtænke kreative ideer til ske-venlige retter, så festivalgæsterne kan blive mætte af velsmagende mad og samtidig passe på naturen.

Kendt jazz- og roots musiker bag Bramfri Festival

Initiativtageren til Bramfri Festival er musikeren Esben Just, der bl.a. er kendt fra SP-Just-Frost og ‘Esben Just Trio. Han er også selv at finde blandt de optrædende musikere på festivalen..

Musik, samtaler og fest bliver festivalens overordnede højdepunkter. Men mens musikken finder sted under overskriften ‘Farvemusik’, bliver samtalerne og poesien samlet under overskrifterne ‘Ildsjæl’ og ‘Tankelyn’. ‘Ildsjæl’, ‘farvemusik’ og ‘tankelyn’ er alle ord fra HC Ørsteds ordbog, som ligesom ordet ‘bramfri’ er blevet fremhævet for at vise HC Ørsteds betydning for Danmark, Langeland og det danske sprog, som han i den grad var med til at forme.

Årets tema er ‘transport’, som indebærer både tanker over ens fysiske transport, men også den mentale bevægelse fra et standpunkt til et nyt, som både musikken, poesien og samtalerne er med til at bedrive.

Esben Just beskriver med egne ord Bramfri Festivalen således:

Bramfri inviterer til debat, samtale, samvær om ordets og tankens kraft med udgangspunkt i HC Ørsteds ordbog, der viser vejen frem i forhold til at ville et fælles dansk sprog og en dansk ånd, der kan flytte hegnspæle og holdninger i verdens syn på bæredygtighed og klimabevidsthed’.

Seneste Nyheder

Nyheder

…jazz med mere

Opsamling fra Copenhagen Jazzfestival  

Nyheder

Den musikalske mangfoldighed sejrede

Copenhagen Jazz Festival er slut, men musikken spiller videre  

Hørt! | Live

Jan Harbeck Quartet – Bartof Station, Fr.berg – 11.07.24

Danmarks førende jazzkvartet aede alle på kinden

Hørt! | Live

Lakecia Benjamin – Bremen Teater – 13.07.24

Fænomenet Lakecia Benjamin fejlede

Kontakt

Adresse

Gothersgade 107,
1123 Copenhagen K
Denmark

Tel +45 21 95 20 12
Mail madskornum@allthat.dk
CVR 21488895

Kommer snart

Denne feature er under opbygning