Anmeldelser

12. maj 2024

GinmanBlachmanDahl: What’s To Come

Legende tilgang

Udgivelsesformat

LP/CD/Digital

Udgivelsesdato

05.04.24

Label

Storyville

Genre

Jazz

Skrevet af Allthat.dk

af Cim Meyer

De tre herrers meritter er veldokumenterede og denne lytters forventninger høje. Lyden er fremragende og doseringen af rumklang udsøgt. Det tager lidt tid at forlige sig med det luftige, langsomme og underspillede. Men stille og roligt finder det først vemodige og senere også mere kantede og stridbare udtryk vej ind i sindet. Her hører man dem som en forlængelse af salig Bill Evans’ berømmede trioer. Som de tre sammenskrevne efternavne allerede antyder, er det et fælles projekt – endda i endnu højere grad end det gjaldt Evans’ trioer. Hvert af de 15 relativt korte stykker på What’s To Come bygger på en idé, en uskreven løs skitse, der i fællesskab er leget frem gennem improvisation i studiet. Som en samtale hvor alle tre er nogenlunde enige om emnet og refererer til jazzens koryfæer i 1950erne og 60erne (blandt andre Jan Johansson i ‘A Children’s Walk‘, Thelonious Monk i ‘The Rock And Roll Swing Experience’ og ‘Avantgarde Muzak In The Lush Palm Garden’, og der er skygger af Miles Davis i ‘Waiting Room Anxiety Blues’, hvor Dahl vender rytmen i venstrehånden).

Det skulle ikke undre mig om alle stykkerne fremstår i den rækkefølge, de er konciperet og indspillet. Trods overvægten af numre i langsomme tempi fornemmer denne lytter nemlig en stigende intensitet. Det skyldes blandt andet Blachmans dynamiske markeringer (også når han kompetent spiller med viskere) og Ginmans baslinjer, der inspirerer Dahl, som vanligt ikke er bange for at bryde grænser og konventioner såvel harmonisk som rytmisk. Hvor andre pianister frygter at fejle, finder Dahl nye klange og figurer, der kan udvikles.

Den legende tilgang uden nedskreven eller på forhånd indøvet struktur er projektets store styrke og lille svaghed. Netop denne trio får uomtvisteligt stor kunst ud af det – mon det kunne blive endnu mere interessant, hvis der var mere kompositorisk og indøvet struktur, eller ville det nuværende friske udtryk blive en stivnet maske?

Carsten Dahl (p), Lennart Ginman (b), Thomas Blachman (d)

Flere Anmeldelser

Dicte: Let’s Escape

Dicte skyder hul i hele verden med ærlig rock

Sonic Saliva: Sonic Saliva

Masser af original sjæl i en lækker omgang med simrende retro-soul

Johnny Griffin Quartet: Live in Valencia 92

Formstærk udgave

Joel Haag: Bistro

Tradition og fornyelse

DAN LOOMIS: Revolutions

Revolutionær jazz

Alvin Queen Trio: Feeling Good

Glimrende musik, der ikke for alvor bider sig fast

Kontakt

Adresse

Gothersgade 107,
1123 Copenhagen K
Denmark

Tel +45 21 95 20 12
Mail madskornum@allthat.dk
CVR 21488895

Kommer snart

Denne feature er under opbygning